Ben ik mantelzorger?

Er zijn 4 miljoen mantelzorgers in Nederland, daarvan helpen 610.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week. Maar wat verstaan we precies onder mantelzorg?

De definitie van mantelzorg is als volgt: mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving in Nederland. Mantelzorgers zijn dus mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving.

Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Zorgt u langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit uw omgeving? Dan bent u een van deze 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. Doe de check via onderstaand formulier.

Doe de mantelzorg check

Krijg meer inzicht in jouw situatie.

 

1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede kennis?

 
 

2. Heeft deze persoon psychische problemen, ouderdomsklachten, een chronische ziekte of handicap?

 
 

3. Zorgt u acht uur of meer per week voor deze persoon?

 
 

4. Heeft deze persoon intensieve of langdurige verzorging nodig (langer dan drie maanden)?

 
 

Mantelzorger of vrijwilliger?

 

Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald.
Toch zijn het totaal verschillende dingen.

Mantelzorg overkomt je

Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Voor vrijwilligerszorg kies je

Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.