Voor wie zorg ik?

In een bestaande sociale relatie waarin iemand zorg nodig heeft krijg je te maken met zorgen voor en zorgen om een naaste. Die naaste kan een familielid zijn, een partner of een vriend. De zorg voor die naaste kan van invloed zijn op jou, je werk of je sociale leven. Onderstaand een aantal mantelzorg situaties.

Jeroen en zijn vrouw Nienke

 

“Ik kon niet meer bedenken wat ik leuk vond om te doen, zo bezig was ik met me aan te passen aan de zorgvraag van mijn vrouw. Tot iemand vroeg: wat deed je vroeger het liefst? Dus sta ik nu elke week weer een avond op het voetbalveld.”

Anne en haar broer Harm

 

“Mijn ouders doen hun best om er zo goed mogelijk voor mijn broer te zijn. Hij krijgt therapie, begeleiding… Maar het zou fijn als er iemand is die hen vertelt : vraag ook eens wat vaker aan Anne hoe ze zich voelt.”

Maria en haar dochter Elize

 

“De vooruitzichten van Elize zijn niet goed. Maar we leven maar één dag vooruit. Bovendien ben ik vaak te druk om lang stil te staan bij wat ons mogelijk boven het hoofd hangt.”

Julia en haar moeder Mirjam

 

“Toen ik 5 was, werd mijn moeder voor het eerst opgenomen in een ziekenhuis omdat ze moe en in de war was. Ik let nu steeds op of ze niet weer moe wordt of anders reageert, want misschien zal het weer mis gaan?”

Thea en haar man Piet

 

“Kon ik hem maar beter maken: ik denk niet dat hij ooit beter zal worden, maar als ik kon zorgen dat hij weer zo was als twee jaar geleden, dan zou ik heel gelukkig zijn. We zouden dan een echt gesprek kunnen voeren. Nu zit hij maar.’’

Herken je jezelf in één van deze situaties?

Neem contact op